EXECUTIVE MANAGEMENT INSTITUTE
Så får du in en MBA i livspusslet

MBA – Master of Business Administration
Världens mest eftertraktade titel –
MBA för dig i ledande ställning.

TA DIN EGEN MBA

Att påbörja MBA-studier precis när man blir förälder låter inte som den bästa av idéer, men Ali Tarihi får det att funka.
– Det gäller verkligen att planera för de timmar som finns, menar han.

Att vidareutbilda sig mitt i karriären är som att ta föräldraledigt – det passar aldrig bra tidsmässigt. Många skjuter upp det tills det aldrig blir av och söker andra karriärvägar. Men de som siktar högst hittar på något sätt utrymme i det stora livspusslet för att förverkliga sin dröm.

Det går till och med att passa in en MBA på 90 ECTS credits när man precis har blivit förälder. Det gjorde nämligen Ali Tarihi, konsultchef på Microsoft som blev pappa för nio månader sedan.

– Tanken med en MBA var att den skulle stärka min profil, berättar han. Jag hade haft de här tankarna väldigt, väldigt länge, så jag bollade med mina chefer och kollegor. De tyckte att det var bra tajming för mig åldersmässigt och att jag hade tillräckligt mycket erfarenhet i bagaget.

Det är en fördel att ha en del erfarenhet från arbetslivet innan man tar sig an en MBA, menar han. Och det stämmer också in på hans medstudenter, som alla på något sätt brottas med samma problem – hur man ska frigöra tid för studierna.

– Det tar ändå två till tre år att göra det här, så självklart var det en fråga jag diskuterade med min fru. Vi visste att det skulle ta tid, så det är viktigt att man har en samsyn inom familjen. Man får se det som att det är en investering man gör under några år, sedan är det över.

aliAli Tarihi började på ExMI i oktober 2015 och hann med tre moduler innan sommaren 2016. Då tog han ledigt för att vara med familjen, även om flexibiliteten i programmet skulle ha tillåtit honom att läsa en modul under sommaren också. En normal vecka under terminerna innebär minst 8-10 timmars studier vid sidan av Microsoftjobbet, lite beroende på hur lätt han har för ämnet, menar han.

– När det närmar sig tentaperioder blir det mer. Och det behövs, för det här är på riktigt. Det är inte något man bara betalar för och drar sig igenom. Man får nog räkna med att lägga 10-15 timmar i veckan.

Mest pluggar han hemma, och när han reser i tjänsten passar han på medan han väntar på flygplatser och hotellrum.

– När det närmar sig tenta kan jag sätta mig heldagar, men jag sitter annars väldigt mycket på kvällarna när min son har gått och lagt sig. Till 11-12 på kvällen. Så man missar en hel del tv. Jag var en stor tv-tittare förut, men med barn ändras det. Och med studier blir det ännu mindre.

Allt handlar om prioriteringar, menar Ali, och för honom kommer familjen och föräldrarna först. Möjligen får kompiskretsen lite mindre uppmärksamhet under studieåren.

– På helgerna när saker och ting händer kanske man inte kan vara med på det, särskilt under tentaperioderna. Men det viktigaste är att familjen är med.

Han är visserligen fortfarande inne på sitt första år på ExMI, men än så länge har han inte haft anledning att ångra sin MBA-resa. Även om det började med en rejäl krock.

– Ja, min son föddes samma dag som jag skulle på mitt första seminarium, som jag förstås missade. Nu har ju jag ett barn. Om man har flera barn är det säkert annorlunda. Men jag får personligen ihop det, så det funkar för mig.

Jag vill veta mer!

Fält markerade med * är obligatoriskt!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Fält markerade med * är obligatoriskt!
Fält markerade med * är obligatoriskt!

EXECUTIVE MANAGEMENT INSTITUTE

Telefon: 08-544 715 70
E-mail: office@exmi.se
Besöksadress: Svärdvägen 23, 182 33 DANDERYD
Hemsida: www.exmi.se